Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kachny indičtí běžci

13. 2. 2008

Obrazek

KACHNY INDIČTÍ BĚŽCI

 

 

Plemeno pocházející z východní a jihovýchodní Asie z tzv. tučňákovitých kachen. Jejich zušlechťování do současné podoby probíhalo v 19. století v Anglii a ve 20. století v Německu. Řadí se do skupiny lehkých nosných kachen díky své snášce, která dosahuje 100 a více vajec. Jsou mimořádně temperamentní, nenáročné, velmi shánčivé, a proto obzvlášť vhodné pro chov na velkých volných prostranstvích. Kachny nemají zachován pud sezení na vejcích a vodění kachňat.

Jde o kachny menšího tělesného rámce celkově štíhlých tvarů s dlouhým, štíhlým, válcovitým trupem lahvovitého tvaru, který je velmi vysoko nesený a jeho osa svírá s vodorovnou rovinou úhel asi 75°. Hlava je dlouhá, suchá, úzká s plochým čelem a bez lící s dlouhým, štíhlým, klínovitým zobákem. Krk je dlouhý, štíhlý až jemný nesený v prodloužené ose trupu. Také kratší, úzký ocas je pokračováním osy trupu. Postoj je vysoký, přiměřeně široký, přičemž nášlap je situován do předních částí prstů. Holeně jsou delší, dozadu posunuté a zřetelně vystupující z opeření. Běháky také dlouhé, štíhlé a jemné. Opeření tvrdé s malým podílem prachového peří.

Hmotnost je u kačera kolem 2 kg a u kachny 1,8 kg.

Chovají se v mnoha zbarveních, např. bílém, černém, modrém, hnědém, divokém, pstruhovém, stříbrně divokém, modře divokém, modrožlutě divokém, sedlatém hnědém a sedlatém divokém.

Více informací naleznete zde.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

 

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA